Wintervoeten (ook wel perniones genoemd) ontstaan door de reactie van je huid op kou. Wanneer je voeten koud worden, trekken de kleine bloedvaten in je huid samen om warmte te besparen. Bij sommige mensen reageren deze bloedvaten echter te sterk op de kou, waardoor de bloedtoevoer naar de huid belemmerd wordt. Wanneer de huid daarna weer opwarmt, kan dit leiden tot zwelling, roodheid, jeuk en pijn.
Symptomen van wintervoeten
Wintervoeten kunnen verschillende symptomen hebben. Het begint vaak met een koud gevoel in de voeten, gevolgd door een doof of tintelend gevoel. Dan komen de roodheid en zwelling, die gepaard kunnen gaan met jeuk en pijn. In ernstige gevallen kunnen er zelfs blaren of zweren ontstaan.
Wie krijgen er wintervoeten?
Iedereen kan ze krijgen, maar sommige mensen zijn vatbaarder dan anderen. Mensen met een slechte bloedsomloop, zoals mensen met diabetes of Raynaud’s fenomeen, zijn bijvoorbeeld meer vatbaar. Daarnaast hebben mensen die veel tijd buitenshuis doorbrengen in de kou, zoals bouwvakkers of wandelaars, een groter risico.
Hoe kun je ze voorkomen?
Het goede nieuws is dat er verschillende dingen zijn die je kunt doen om wintervoeten te voorkomen. Een daarvan is het dragen van warme, waterdichte schoenen en sokken. Het is ook belangrijk om je voeten droog te houden, omdat vochtige huid sneller afkoelt. Bovendien kun je je voeten warm houden door regelmatig te bewegen, zoals door te wandelen of te fietsen.
Behandeling van wintervoeten
Als je eenmaal wintervoeten hebt, is de behandeling vooral gericht op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van verdere schade. Warme (maar niet hete) kompressen kunnen helpen om de pijn en zwelling te verminderen, terwijl hydraterende crèmes de jeuk kunnen verlichten. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om een arts te raadplegen, die medicijnen kan voorschrijven om de bloedcirculatie te verbeteren.
Kun je ook wintervoeten in de zomer krijgen?
Wintervoeten zijn een reactie van de huid op koude temperaturen, dus ze komen meestal voor in de winter of bij koud weer. Echter, als je in een zeer koude omgeving bent – zoals een met airconditioning gekoelde ruimte of als je langdurig in koud water bent – zelfs in de zomer, zou het theoretisch mogelijk kunnen zijn om wintervoeten te krijgen. Dit zou echter vrij ongebruikelijk zijn.
Het is belangrijk op te merken dat er andere aandoeningen zijn die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken als wintervoeten, zoals de ziekte van Raynaud, die kan optreden ongeacht het weer. Als je symptomen ervaart die lijken op wintervoeten, maar het is niet koud, zou het raadzaam zijn om een arts te raadplegen.
Welke vitamine is goed voor wintervoeten?
Vitamine C is een belangrijke voedingsstof die de gezondheid van de bloedsomloop ondersteunt, wat nuttig kan zijn voor wintervoeten. Je kunt proberen wat meer van deze vitamine binnen te krijgen, bijvoorbeeld via een supplement of voedingsmiddelen zoals tomaten, broccoli en paprika’s, die een goede hoeveelheid vitamine C bevatten.
Extra informatie
Wat kun je doen tegen droge lippen?
Houd je voeten ook mooi en gezond in de winter
Zo verzorg je je huid in de winter!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com