Zo maak je je eigen kruidnoten!

Hallo kruidnotenfans! Het is weer die tijd van het jaar waarin we onze bakmutsen opzetten en een blik werpen op het traditionele recept van kruidnoten. Ze zijn een klassieker, een onmisbaar onderdeel van het Sinterklaasfeest.

Zo maak je je eigen pepernoten!

De geschiedenis van kruidnoten

Voordat we beginnen met bakken, duiken we eerst in de geschiedenis van kruidnoten. Ze zijn al eeuwenlang een integraal onderdeel van de Nederlandse cultuur, specifiek gekoppeld aan het feest van Sinterklaas. De oorspronkelijke kruidnoten waren eigenlijk vrij hard en werden gebruikt als betaalmiddel in de oudheid. Dit veranderde in de loop der tijd en ze ontwikkelden zich tot de heerlijke, kruidige verwennerijen die we nu kennen.

De ingrediënten

Kruidnoten zijn eenvoudig te maken met slechts een paar basisingrediënten. Je hebt zelfrijzend bakmeel, bruine basterdsuiker, boter, melk en speculaaskruiden. Deze kruiden geven de kruidnoten die heerlijke specifieke smaak. Speculaaskruiden is een mix van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, witte peper, kardemom en gember.

Stap-voor-stap instructies

Nu we de ingrediënten hebben, is het tijd om te beginnen met bakken! Hier is een eenvoudige basisrecept:

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram ongezouten boter
  • 60ml melk
  • 1 eetlepel speculaaskruiden

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 160 graden Celsius.
  2. In een grote kom meng je het zelfrijzende bakmeel met de donkerbruine basterdsuiker en de speculaaskruiden.
  3. Voeg de boter en melk toe aan de kom. Meng de ingrediënten met je handen tot je een soepel deeg hebt.
  4. Maak kleine balletjes van het deeg (ongeveer 1 cm in diameter) en leg ze op een bakplaat (bekleed met bakpapier).
    Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de balletjes laat, want ze zullen uitzetten tijdens het bakken.
  5. Bak ze 15-20 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn.
  6. Haal de bakplaat uit de oven en laat ze afkoelen. Tijdens het afkoelen zullen ze harder worden.

Variaties op het klassieke recept

Nu je het basisrecept onder de knie hebt, waarom zou je dan niet experimenteren met een paar variaties? Je kunt chocolade-kruidnoten maken door je gebakken kruidnoten in gesmolten chocolade te dompelen. Of wat dacht je van gekruide kruidnoten met extra kruiden voor een krachtigere smaak? De mogelijkheden zijn onbeperkt!

Zijn pepernoten hetzelfde als kruidnoten?

Goede vraag! Pepernoten en kruidnoten worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn niet precies hetzelfde.

Pepernoten zijn traditioneel zachter en hebben een onregelmatige vorm. Ze zijn gemaakt van roggemeel en hebben een anijs smaak. Pepernoten worden vooral gegeten tijdens het sinterklaasfeest in Nederland en worden vaak samen met snoepgoed gestrooid.

Kruidnoten, aan de andere kant, zijn harder, kleiner en hebben een ronde vorm. Ze zijn gemaakt van tarwebloem en hebben een specifieke speculaassmaak, dankzij de mix van eliminatie zoals kaneel, kruidnagel, gember, nootmuskaat en kardemom.

In de praktijk worden de termen “pepernoten” en “kruidnoten” vaak door elkaar gebruikt, en veel mensen in Nederland verwijzen naar kruidnoten als pepernoten. Maar als je het op de traditionele manier doet, zijn er zeker verschillen tussen de twee.

Recept traditionele pepernoten

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g roggemeel
  • 100 g keukenstroop
  • 100 g boter
  • 75 gram donkerbruine suiker
  • 1 middelgroot ei
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl anijszaad
  • 2 tl World spice blend 5 spices
  • Circa 3 eetlepels melk
  • ½ tl zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  2. Begin met de zeven van de meel in een kom, samen met het zout.
  3. In een andere kom voeg je suiker toe, keukenstroop, een ei, je speculaaskruidenmix en het anijszaad toe. Hussel het door elkaar.
  4. Voeg je bloemmengsel toe aan het stroopmengsel. Meng de rest van de ingrediënten er aan toe en kneed het tot een grote bol.
  5. Laat het deeg rusten.
  6. Vorm het deeg in kleine balletjes en bak de pepernoten in 15 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Extra informatie

Zo maak je zelf die heerlijke authentieke Apfelstrudel
Zelf marsepein maken voor het Sinterklaasfeest
Het gezelligste feest van het jaar: Sinterklaasfeest!
Heerlijke warme chocolademelk maak je zelf

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *